Näitä 6 kummallisuutta ei-turkulaiset ihmettelevät Turussa

1. Föri

Kaikki turkulaiset tietävät, että Föri on Aurajoen yli kulkeva lautta. Kun ei-turkulainen näkee Förin ensimmäisen kerran elämässään, hän ihmettelee sitä monttu auki. ”Katsokaa, uiva sardiinirasia”, hän huudahtaa. Lopulta ei-turkulainenkin tajuaa, miten kätevä kulkuneuvo Föri on – yksi Turun kuudesta ihmeestä.

2. ”Tois puol jokke”

Missä on ”tois puol jokke”? Tämä sekoittaa aina ei-turkulaisen pään.

Turussa ”toisella puolella” tarkoitetaan aina uudempaa Turkua, jossa sijaitsee esimerkiksi Kauppatori. ”Täl puol jokke” tarkoitetaan joen itärantaa, jossa sijaitsevat Turun tuomiokirkko ja Vanha Suurtori.

Kun turkulainen haluaa mennä Kauppatorilta Tuomiokirkolle, hän siirtyy sujuvasti toiselta puolelta tälle puolelle. Aina. Ymmärsitkö?

Kun ei-turkulainen seisoo kaupungintalon kulmalla ja sanoo kaverilleen, että hän menee nyt Aurasillan yli toiselle puolen jokea Uuteen Apteekkiin oluelle, niin todellisuudessa hän meneekin tälle puolen jokea oluelle. Ymmärsitkö?

3. Pallivaha

Hyvä ei-turkulainen! Pallivaha ei ole kutinaa ja hilseilyä vähentävää rasvaa, jota raavaat miehet hierovat kivespusseihinsa ennen nukkumaanmenoa. Se on kivi. Iso kivi. Turussa. Usko tai älä.

4. Samppalinnan tuulimylly

Kyllä, ei-turkulainen! Näet aivan oikein. Et ole seonnut, vaikka iltasi venähtikin pitkäksi jokilaivan terassilla. Se on aito tuulimylly keskellä Turkua. Et ole Hollannissa. Et ole La Manchassa Espanjassa, jossa Don Quijote taisteli tuulimyllyjä vastaan luulleen niitä jättiläisiksi. Olet Turussa.

5. Kauppakeskus Hansa

Juuri kun luulit, ei-turkulainen, että Pariisin Charles de Gaullen lentokenttä on sokkeloinen labyrintti, josta et pääse ikinä hengissä ulos, joudut Turun keskustassa sijaitsevaan Hansakortteliin. Ota kompassi mukaan, niin löydät ulos ennen joulua. Tai kysy tietä ystävällisiltä turkulaisilta, he auttavat sinua kyllä. No panic!

6. Ikituuri

Pohjanmaalla on Tuuri, mutta Turussa on Ikituuri. Tamperelainen teekkari voisi kaukaa luulla Turun ylioppilaskylässä sijaitsevaa pyöreää tornitaloa jättimäiseksi Koffin oluttölkiksi, jos se oli maalattu punaiseksi – ja olisi vappu. Mutta ei. Todellisuudessa se on ovaalinmuotoinen opiskelija-asuntola. Kippis!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *